Autowereld.com

Reportages

Goodwood Festival of Speed 2015

Op bedevaart naar het Goodwood Festival of Speed

Gerben Witten

Meerijden met de Mille Miglia, live de 24 Uren van Le Mans bijwonen, een mondiale autotentoonstelling bezoeken, de Nürburgring-Nordschleife trotseren, een supercar van achter het stuur ervaren, doorzakken tijdens de TT en daarvoor de Nacht van Assen, je racelicentie halen, een roadtrip (met vrienden) maken. Het is een greep uit de dingen die een autofreak minstens één keer in z’n leven gedaan moet hebben. Haalbaar? Ja, maar lastig. Het kan ook anders. En sneller. Alsook goedkoper. Ga naar het Goodwood Festival of Speed. Want geloof ons, nadien heb je je automotive bucket list met één vette haal afgestreept. Voor de helft op ’n minst!

Beeld het je eventjes in: Sir Stirling Moss herenigd zien worden met z'n Mercedes 300 SLR '722'. Of 's werelds beste driftkunstenaars die, pas als de rook is opgetrokken, zichtbaar hun roeping hebben gemist om in de voetsporen te treden van Pablo Picasso. En ook niet te bevatten vooroorlogse slagvolume-monsters misschien wel hun laatste adem uit zien blazen in een woeste poging te schitteren tijdens de 1,16 mijl lange fameuze hillclimb.
Maar ook een Valentino Rossi die, nog geen dag na zijn nu al legendarische Dutch TT-overwinning, misschien wel de beroemdste Le Mans-racer allertijden, de Mazda 787B, vol in zijn wankelmotor-toeren jaagt om aan te tonen dat hij ook raad weet met vier wielen. En zo werd de flamboyante Italiaanse krullenbol bijgestaan door nog tal van andere Le Mans- en Formule 1-legendes. Van toen en nu. Oh, en tussen de toch al vele bedrijven door was Ken Block ook nog zo aardig om z'n handtekening op het Goodwood-asfalt te zetten. In z'n 850 pk sterke, gitzwarte 'Hoonicorn' Ford Mustang. Een beetje gestoord is die Amerikaan op z'n minst. De prettige variant welteverstaan.

Niet vergeten omhoog te kijken
Zelfs de vliegeniers van de Red Arrows kwamen, als het te lang stil dreigde te worden boven het landgoed van The Earl of March, 'hallo' zeggen met een kleurrijke fly by, gevolgd door een daverende stuntshow met militaire preciezie. Of verwarren we dat hemelse spektakel nu met de air show van de Eurofigher Typhoon, compleet met vuurspuwende afterburners om de snelheid van geluid in perspectief te plaatsen met de immense G-krachttrekkers van de piloot in kwestie. Het is te hopen dat 'onze' JSF hiertoe ook in staat is, want hier win je oorlogen mee. Wauw!

125 jaar autohistorie in actie
Het Festival of Speed, vaak kortweg Goodwood genoemd, duurt 3 dagen. Het lijken er 33 te zijn. Écht waar. Er gebeurt zoveel. Er komt zoveel op je af. Simpelweg omdat er zoveel is. Onnoemelijk veel. De tjokvolle dagprogramma's geven je geen moment voor enige bezinning. En dat is iets goeds. Zo is een altijd enthousiaste Jenson Button in Senna's vroegere McLaren-Honda MP4/6 nog niet de bocht om gevlogen het eerste recht stuk van de heuvel op, of in de verte, bij de startlijn, is de Audi Quattro S1 waarmee Stig Blomqvist in 1984 World Rally Champion werd de lucht al aan het vullen met een revvende 5-cilinder. Niks replica's, niks revisie, gewoon de nu onbetaalbare real deal van toen. Op Goodwood is het kippenvel- na kippenvelmoment. Nergens maar dan ook nergens ter wereld is er meer live automotive action te zien als tijdens dit Engelse autofestijn. Al het noemenswaardige uit 125 jaar autohistorie raast voorbij of staat anders wel op een steenworp afstand van het Goodwood House geparkeerd. Verstandiger is om gewoon continu je mond open te laten staan. Dat staat net even wat minder gênant dan 'm telkens open laten vallen. Anderzijds, join the club!

Jankende titanen uit het Oosten
Zo ongeveer 360 dagen per jaar is het fluisterstil in West-Sussex, niet eens zo ver van het hysterisch drukke Londen. Als er al wat te horen valt, dan is dat het getjilp van vogels, wat hondengeblaf en zo op z'n tijd een haastige Brit in een door gans Groot-Brittannië geliefde hot hatch. Totdat de Europese zomer aanbreekt. De gehele regio rondom Goodwood is dan in de weer om honderdduizend autofanaten welkom te heten op een normaliter onbeduidende heuvel. En dat verloopt, ondanks de eng smalle en daarmee verre van ideale aanvoerwegen, allemaal in goede banen. Hulde aan alle vrijwilligers. Petje af voor de organisatie en haar partners.
Dat Mazda dit jaar, de 23ste editie al weer, hoofdsponsor was van de Moving Motor Show, was niet te missen. De Japanners hadden voor de gelegenheid het belangrijkste hoekje van hun autosportmuseum over laten vliegen om bij tijd en wijlen het festivalterrein (en ver daarbuiten) op een oorstrelende symphonica in orange te geven. Oi, wat klinkt die 4-rotor tellende wankelmotor fijn zeg! Een hoge 10.500 tpm kan 'ie draaien en als dat voorbijkomt scheren, nou, dan kunnen je maar beter niet je handen nonchalant in je broekzakken hebben zitten.

Houdt het dan nooit op?
Nee. Pas als Goodwood's landheer bij het vallen van de vierde avond (het festival wordt namelijk op de donderdag ingeluid middels een ceremonie voor genodigden wanneer ook het nieuwe sculptuur wordt onthuld) bij wijze van spreken het rood/wit geblokt laat wapperen zijn alle motorblokken weer koest. Tot wel – hou je vast – 27 liter groot zijn ze, zoals bijvoorbeeld de Thomas Special 'Babs' uit 1923. Hoe dat klinkt als deze de heuvel bestormd? Dat valt niet met een pen te beschrijven. Net zoals de grandeur van het Festival of Speed eigenlijk nauwelijks in woorden uit te drukken is. Foto's dan? Die doen het al beter, maar zijn nog altijd niet toereikend. Of je je nu vergaapt aan 50 of 150 stuks. Goodwood is echt alles-in-één. Maar natuurlijk hebben we een poging voor je gedaan. Dat vind je hieronder.
Niettemin... vind jij jezelf echter een ware autofreak, dan ben je eigenlijk aan jezelf verplicht het Festival of Speed minimaal een keer te bezoeken voor het lampje definitief uitgaat. Wedden dat je daarna vaker gaat?! Goodwood is zo veel meer dan een autoshow. Het is een bedevaartsoord voor mensen met benzine-aderen. Al zijn dieselsnuivers uiteraard ook van harte welkom. Zelfs hybride-adepten. Maar hopelijk houdt The Earl die boot nog een beetje af. Goodwood zou Goodwood immers niet zijn zonder onmetelijk veel mooi kabaal, gitzwarte uitlaatgassen en een tijdelijke smoglucht van verbrande oliën. Tot volgend jaar!

Lees ook deze artikelen

Afrojack & co nemen eerste 'Nederlandse' Ford GT in ontvangst Hoe gaaf! Iemand heeft een Porsche 917K als daily driver Mercedes-Maybach Ultimate Luxury Concept lekt uit