Autowereld.com

Tuning & styling

Deze Toyota C-HR is Ferrari's en McLarens te snel af

Gerben Witten

Toyota heeft op de SEMA in Las Vegas deze C-HR in de schijnwerpers gezet. Zonder al het spoilerwerk had de auto waarschijnlijk ook op veel aandacht kunnen rekenen, want het blauwe gevaarte blijkt sneller dan de krachtigste McLarens en Porsches.

Moet je die achtervleugel eens zien! Gigantisch is 'ie. Stijlvol is anders, maar zonder zou de C-HR R-Tuned allicht oncontroleerbaar zijn. Deze Toyota beschikt namelijk over 600 pk. Het resultaat van dat vermogen, plus het strippen van het ganse interieur op enkele benodige zaken als het stuurwiel en de pedalen na? In 3 tellen zit je ermee op 100 km/h. Krijg nou wat, dat is sneller dan een McLaren 650S, Porsche 911 GT3 RS en Ferrari 488 GTB!

Snelste cross-over ter wereld
Toyota C-HR R-Tuned zou zelfs de ongenaakbaar geachte Nissan GT-R Nismo de baas zijn. Op Willow Springs International Raceway sowieso, aldus de makers ervan. De claim dat dit 's werelds snelste cross-over is zou zodoende weleens niet gelogen kunnen zijn.

Arme voorbanden
En het wordt nog gekker. Want wat blijkt: om tot het genoemde vermogen te komen werd niet naar een V8 met enorme longinhoud gegrepen. Zelfs geen V6 met meerdere turbo's. Nee, in de C-HR R-Tuned ligt nog altijd dezelfde viercilinder die 'ie af-fabriek heeft meegekregen.

Idem dito wat de aandrijving betreft, wat betekent dat al het motorgeweld louter naar de voortrein wordt gestuurd. Arme bandjes… De standaard remmen waren echter niet op de aandrijfkrachten van een supercar berekend en daarom is er een beroep gedaan op Brembo. Ook de turbocharger is niet origineel meer, maar afkomstig van specialist Garret. Wat een knotsgek apparaat.

Lees ook deze artikelen

Toyota C-HR Hy-Power Concept: krachtiger en persoonlijker Toyota C-HR Hy-Power Concept: krachtiger en persoonlijker Toyota met conceptcar en nieuwe Land Cruiser naar IAA Toyota met conceptcar en nieuwe Land Cruiser naar IAA Autotest | Toyota C-HR