Autowereld.com

Tuning & styling

Abt laat de Golf GTI 268 km/h lopen

Gerben Witten

Oké, niet zomaar een Golf GTI, maar de Clubsport S. Je weet wel, Volkswagen's hot hatch die ook zonder bemoeienis van welke tuner ook de snelste op de Nürburgring is. Wat overigens niet wil zeggen dat het niet nog sneller kan. Abt Sportline levert het bewijs.

Ruim driehonderd peekaa uit een slagvolume niet groter dan twee pakken melk. Wie in de jaren '70 – toen Volkswagen aan de oer-GTI werkte – had lopen verkondigen dat dit ooit mogelijk zou zijn, liep kans afgevoerd te worden in een dwangbuis. Nu, veertig jaar later, kijken we hier niet raar meer van op. Integendeel. Met minder dan 300 pk lijk je er – als hot hatchback – tegenwoordig niet meer bij te horen. Kolder uiteraard, en toch krijgt Abt Sportsline elke dag opnieuw de vraag van GTI-rijders of het niet een beetje meer kan zijn. En daar antwoordt de VAG-tuner nu op met een opgefokte Golf GTI Clubsport S.

Knal staaltje tuning
Onlangs meldde Volkswagen trots dat de (vernieuwde) Golf GTI voor het eerst in de roemrijke geschiedenis van het model een topsnelheid van 250 km/h af-fabriek kan halen. Dat klinkt lachwekkend nu, maar als je eens zou weten hoeveel moeite het kost om een van nature doorsnee auto die snelheid te laten rijden, dan blijkt het knap staaltje werk van Volkswagen. Alle lof dan ook voor Abt die de Clubsport S 268 km/h kan laten lopen. Dat ging niet zomaar, want er is liefst 370 pk en 460 Nm voor nodig. 60 pk meer dan af-fabriek, en nog steeds uit een tweeliter-viercilinder. Hulde!

Lees ook deze artikelen

Golf met 2 motoren en 600 pk(!) beklimt Pikes Peak Golf met 2 motoren en 600 pk(!) beklimt Pikes Peak Hier is 'ie dan, de 290 pk sterke Golf GTI TCR Stagiairs stoppen Volkswagen Golf 411 pk toe