Autowereld.com

Autonieuws

Dit kan de nieuwe Audi RS 4 Avant

Gerben Witten

Twee jaar na de burgermans-uitvoeringen van de Audi A4 Avant is dit de absolute smaakmaker van het leveringsprogramma: de RS 4 Avant. En dat betekent zoal de mogelijkheid om met een vaartje van 280 km/h over de Autobahn knallen.

Breder uitgeklopte wielkasten, gapende luchtgaten, 19 of zelfs 20 inch wielen, potige remklauwen en -schijven, vuistdikke brulpijpen achter en een racy diffuser; de nieuwe Audi RS 4 Avant laat er geen twijfel over bestaat dat 'ie heel wat in z'n mars heeft. En dan hebben we het niet over het potentiële laadvolume van 1.510 liter. Dat is vooral mooi meegenomen als de rest van het gezin ook mee wil tijdens een vlammend ritje.

Ziekelijk snel
Zoals verwacht geniet de RS 4 Avant dezelfde specs als de reeds gepresenteerde RS 5 Coupé. Een 2.9 liter V6 met dubbele turbo's kunnen 450 pk naar alle vier de wielen sluizen. Het koppel reikt zomaar eventjes tot 600 Nm. Wat zoveel vermogen doet met een van nature vooral praktische en functionele stationwagen? Wat te denken van een knaltijd naar 100 km/h in slechts 4,1 seconden. Door de hogere kilo's, te weten 1.790 stuks, iets trager dan de RS 5, maar nog altijd bloedsnel.

De topsnelheid ligt normaliter op 250 km/h. Dat is al best leuk en aardig, maar waarom daar stoppen als je ook 280 km/h kan. Na het aanvinken van het optionele Dynamic Package. En dan nog altijd roept een elektronische begrenzer een halt toe. Zonder zou 300 km/h weleens haalbaar kunnen zijn.
“Wil je een perfect winterwapen, dan is dit 'm!”

Perfect winterwapen
De nieuwe RS 4 Avant beleefde zijn werelddebuut op de IAA in Frankfurt, afgelopen september, maar deed ook Tokyo aan onlangs. De showroomintroductie laat nog eventjes op zich wachten, al is bestellen al wel mogelijk. De nieuwe RS 4 Avant is te rijden vanaf € 120.015,- en daarmee opvallend genoeg duurder dan de normaliter hiërarchisch hoger gepositioneerde RS 5 Coupé.

Lees ook deze artikelen

Jon Olsson een RS 6+, jij deze Abt RS 4-R? Audi RS 4 Avant viert oud en nieuw Audi RS 4 Avant heeft prijskaartje