Autowereld.com

Autonieuws

Gedurfd: driecilinder voor nieuwe Ford Fiesta ST

Gerben Witten

Van die dingen waarvan je eigenlijk al weet dat ze staan te gebeuren, maar stilletjes niet hoopt. Ford heeft de nieuwe Fiesta ST voorzien van een driepitter. Zwaar opgefokt, dat wel.

Terwijl andere hot hatchback-bouwers inmiddels weer voorzichtig durven dromen van grotere, nog altijd efficiënte motoren en sommige (Volkswagen) daarvan zelfs al daadwerkelijk realiteit hebben gemaakt (Polo GTI), gaat Ford juist nóg een stapje verder met downsizen. De heetste Fiesta beschikt namelijk voortaan over drie cilinders. Dat is een kwart minder dan voorheen. Gedurfd!

Maximaal uitgeknepen
Sommige fanatiekelingen zullen nu mogelijk al weg hebben geklikt van deze webpagina. Te voorbarig allicht, want op papier is de nieuwe Fiesta ST allesbehalve een stakker. De gloednieuwe 1.5 liter driecilinderturbo is te weten sterker dan het afgedankte 1.6-viercilinderblok. 200 pk bedraagt het vermogen, bij een koppel van 290 Nm. In overboost-modus zelfs 215 pk en 320 Nm!

Venijnige prestaties
Wat zulke kracht doet met een compacte auto als de Fiesta? Wat te denken van een acceleratie naar 100 km/h in 6,7 seconden. Weer twee tienden van een seconden sneller dan de generatie hiervoor. De topsnelheid is nog niet bekend, maar zal in de buurt liggen van 230 km/h. De uitgezwaaide ST haalde 225 km/h.

Verschillende rijmodi
Er is nog een primeur. Het is de eerste Fiesta ST met verschillende rijmodi. Welke je ook kiest (Normal, Sport of Circuit) telkens kennen het motorkoppel, de stuurrespons en stabiliteitsregelingen daarbij een ander karakter. Ook verandert het uitlaatgeluid dankzij de zogeheten de Electronic Sound Enhancement-technologie en aanpassingen aan de actieve uitlaatgeluidregelklep.

Voor wie het zich afvraagt: een driftmodus zoals op de Focus RS moet de Fiesta ST helaas missen. Maar de Circuit-modus komt hierbij dicht in de buurt, zo lijkt het. In deze modus wordt het tractieregelsysteem namelijk uitgeschakeld en worden stabiliteitsinterventies ingesteld op de 'wide-slip'-modus. Kortom, de ST laat in deze modus ruimte toe voor spielerei. Leuk!

De nieuwe Ford Fiesta ST is verkrijgbaar vanaf begin 2018. Zowel in 3- als 5-deursuitvoering.

Lees ook deze artikelen

Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend De nieuwe Ford Fiesta ST-line en Vignale rijd je niet, die beleef je! De nieuwe Ford Fiesta ST-line en Vignale rijd je niet, die beleef je!