Autowereld.com

Autonieuws

Opvallende scores bij nieuwe reeks Euro NCAP-tests

Redactie

In een zestal nieuwe veiligheidstests van de Euro NCAP is door een aantal auto's matig gescoord. Daarvan is de opvallendste de Renault Mégane Hatch, die slechts drie van de vijf sterren in de wacht heeft weten te slepen.

Deze relatief lage score heeft echter een logische verklaring. Bij het ontwikkelen van de Mégane heeft Renault namelijk de Euro NCAP-tests van het vorige decennium in acht genomen. Door de jaren heen zijn die criteria echter flink aangescherpt en werd de Mégane zodoende minder goed bevonden door de veiligheidstesters. De Fransoos scoort het laagst op het gebied van veiligheidsassistentiesystemen. Kleine kanttekening: het schijnt hier met name om het melding van het niet dragen van de achtergordels te gaan, dat slechts in enkele talen beschikbaar is en zodoende punten aftrek krijgt. Renault zal zich vast snel beraden op een oplossing.

Chinezen
Ook scoort een drietal modellen, dat voornamelijk voor de Chinese markt bestemd is, slechts drie sterren. Het gaat om de MG3, Peugeot 301 en de Citroën C-Elysée. Die laatste twee zijn technisch vrijwel gelijk aan elkaar, dus erg verrassend is dat overigens niet. Vooral op het gebied van veiligheidsassistentie schieten deze modellen, net als de Mégane, tekort.

Winst voor Volkswagen
Het zestal geteste voertuigen wordt gecompleteerd door de Ford Tourneo Courier en de Volkswagen Sportsvan. Die eerste behaalde vier sterren en de Sportsvan kwam als topper uit de bus met het volle pond: vijf sterren. Ford's Tourneo blonk uit op het gebied van voetgangersveiligheid, terwijl de Volkswagen Sportvan het goed deed waar anderen het lieten liggen. De veiligheidsassistentie is er namelijk zeer goed op orde, met een extra compliment voor het automatische noodstop-systeem.

Lees ook deze artikelen

5 crashsterren voor Chinese Qoros 3 Sedan 5 crashsterren voor Chinese Qoros 3 Sedan Euro NCAP deelt sterren uit. Dacia op ’t matje. Euro NCAP deelt sterren uit. Dacia op ’t matje. Euro NCAP zet zes nieuwkomers tegen het beton Euro NCAP zet zes nieuwkomers tegen het beton