Autowereld.com

Golden Gate Brigde

Bucket list: Autobruggen

10 bruggen die je ooit gereden moet hebben

Redactie

Al sinds het begin van de mensheid worden bruggen gebouwd om het transport makkelijker te maken. Maar sommige overspanningen doen meer dan je van A naar B brengen. Sommige bruggen zijn niet meer uit hun landschap weg te denken. Het zijn iconische bouwwerken die van ingenieurs kunstenaars maken. Dit zijn de tien bruggen waar je absoluut ooit eens over gereden moet hebben. In willekeurige volgorde.

Bixby Creek Bridge, Big Sur, Verenigde Staten

Deze betonnen boogbrug (met één ononderbroken overspanning) werd in 1932 in gebruik genomen en ligt op de route van één van de de mooiste wegen ter wereld, de Pacific Coast Highway.

Bixby Creek Bridge, Big Sur, Verenigde Staten 1.

Brooklyn Bridge, New York City, Verenigde Staten

Nadat er 14 jaar aan was gebouwd, werd de Brooklyn Bridge officieel geopend in mei 1883 en al snel werd ze een symbool van New York City. Naar schatting steken elke dag 4.000 voetgangers, 120.000 voertuigen en 3.100 fietsers via de brug de East River over tussen Manhattan en Brooklyn.

Brooklyn Bridge, New York City, Verenigde Staten 2.

Sydney Harbour Bridge, Sydney, Australië

Toen na de Tweede Wereldoorlog veel mensen uit Europa naar Australië emigreerden, was het eerste dat ze zagen toen ze per boot in Sydney aankwamen de Harbour Bridge. De stalen brug bevat zes miljoen met de hand geslagen klinknagels en is met acht rijstroken, twee treinsporen, een fietspad en een voetpad de breedste boogbrug ter wereld.

Sydney Harbour Bridge, Sydney, Australië 3.

Ponte Juscelino Kubitschek, Brasília, Brazilië

Vernoemd naar de voormalige Braziliaanse president, strekt dit 1.200 meter lange bouwwerk zich uit over het meer van Paranoa. Bogen van 240 meter breed springen over de rijbanen om de Braziliaanse zonsondergangen in de verf te zetten.

Ponte Juscelino Kubitschek, Brasília, Brazilië 4.

Ponte Vasco da Gama, Lissabon, Portugal

Met een lengte van ruim 17 kilometer is dit de langste brug in Europa en een echte architectonische prestatie. Vanwege de lengte moesten de ingenieurs rekening houden met de ronding van de aarde. De brug was in 1998 net op tijd klaar om het extra verkeer voor de wereldtentoonstelling van Lissabon over de Taag te leiden.

Ponte Vasco da Gama, Lissabon, Portugal 5.

Golden Gate Bridge, San Francisco, Verenigde Staten

Een overspanning van 4.200 meter, een record toen ze in 1937 opende. Het wegdek ligt 67 meter boven de waterspiegel en bij zware wind kan de brug flink bewegen, wat het oversteken best spannend kan maken.

Golden Gate Bridge, San Francisco, Verenigde Staten 6.

Storseisundet Bru, Eide en Averøy, Noorwegen

Dit sprookjesachtige stukje “road to nowhere" is de langste van acht bruggen die deel uitmaken van de Atlanterhavsveien, de wegverbinding van het vasteland naar het eiland Averøya. De brug leidt daadwerkelijk naar een eiland, het is maar een optische illusie dat 'ie doodloopt.

Storseisundet Bru, Eide en Averøy, Noorwegen 7.

Tsing Ma Bridge, Hong Kong, China

De Tsing Ma Bridge is de langste hangbrug waar zowel spoor- als wegverkeer overheen rijdt. De 1,6 kilometer lange brug verbindt Hong Kong met het eiland Lantau. Bij extreme weersomstandigheden wordt het bovendek gesloten en rijdt het verkeer over twee beschutte rijbanen.

Tsing Ma Bridge, Hong Kong, China 8.

Tower Bridge, Londen, Verenigd Koninkrijk

De bouw van de Tower Bridge over de Theems begon in 1886 en nam acht jaar in beslag. Vlak naast de Tower of London, waaraan ze trouwens ook haar naam dankt, is ze tegenwoordig een van de topattracties in Londen.

Tower Bridge, Londen, Verenigd Koninkrijk 9.

Viaduc de Millau, Millau en Creissels, Frankrijk

Het viaduct van Millau is de hoogste brug ter wereld. Met een top van 343 meter is het bouwwerk net niet zo hoog als de Eiffeltoren. Op een mistige dag kan je auto's boven de wolken over de vallei van de Tarn zien rijden. Het Viaduc de Millau kostte 394 miljoen euro en de voltooiing ervan duurde bijna 17 jaar.

Viaduc de Millau, Millau en Creissels, Frankrijk 10.

Lees ook deze artikelen

BN’ers die zo lekker gewoon zijn gebleven met hun auto BN’ers die zo lekker gewoon zijn gebleven met hun auto Aanschouw de Singer Porsche 911 DLS en kwijl Weg belastingvoordeel na 200.000ste Tesla